Laat jij je leiden door de waan van de dag?

Je kunt jouw productiviteit verhogen door meer focus in je werk en dag aan te brengen. We vinden het vaak handig als we twee dingen tegelijk kunnen doen om zo tijd te besparen. Vaak is het een tweede natuur geworden. Met name vrouwen schijnen hier goed in te zijn. Maar is dat wel zo bespaar je dan tijd?

Het schakelen tussen twee activiteiten kost tijd en energie. Het kost je gemiddeld weer 15 minuten om terug te komen in een taak waarbij concentratie nodig is. De activiteit bellen en wandelen gaat prima, want dit kun je doen zonder je brein daarbij te gebruiken. Bellen en mailen is niet zo een goede match, omdat dit meer van je brein vergt. Daarnaast ga je ook meer fouten maken. Misschien stel je ook wel taken uit omdat je er tegen op ziet?

Francesco Cirillo had veel last van afleiding en gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat. Zoals je weet wordt een tomaat op zijn Italiaans “pomodoro” genoemd. Hij zette deze op 25 minuten en nam vervolgens 5 minuten pauze. Dit bleek genoeg tijd om een taak ongestoord te kunnen doen. En zo ontstond de “Pomodoro” techniek. Deze techniek wordt ook veel gebruikt op scholen en op het werk.

Door deze techniek te gebruiken werk je ongestoord met meer focus en daardoor ben je productiever.

Hoe werkt dit in de praktijk?

✔️ Schrijf je belangrijk taken van de dag op. Ook een aantal telefoontjes kunnen je bundelen tot een pomodoro.

✔️ Verdeel deze in “pomodoro’s van elk 25 minuten.

✔️ Start met de eerste taak zet de timer op 25 minuten en werk gefocused gedurende 25 minuten. Laat je niet afleiden! Schakel de notificaties van je email en telefoon uit.

✔️ Zijn de 25 minuten om neem dan 5 minuten pauze. Tijdens deze pauze doe je een ontspannen activiteit; kop koffie halen, even korte wandeling, lummelen. Maar niet je e-mail gaan lezen. Want het duurt weer een aantal minuten eer je in je concentratie bent.

✔️ Daarna ga je weer aan de slag met de volgende “pomodoro”. In totaal doe je 4 pomodoro’s.

.✔️ Heb je 4 pomodoro’s gedaan? Neem dan 25 minuten pauze.

✔️ Zet een wekker aan, de timer op je telefoon of gebruik een app

Strict Workflow voor Chrome is een handige add-on voor je internetbrowser. Pomodoro One een handige app voor op je mobiel.

De pomodoro app werkt goed omdat deze alles te maken heeft met aandacht.

Wil je meer weten over deze techniek? Het komt ook terug in mijn trainingen!

LET'S CONTACT