Wat is de valkuil van de perfectionist?

Perfectionisme is een belasting die je veel stress geeft, zei de bijna ex-perfectionist. Altijd een opgejaagd gevoel, rennen van hot naar her, alles maar willen regelen. 😞

Na een burn-out op mijn 30ste en een uitgeputte bijnier realiseerde ik mij dat ik toch niet echt op de goede weg was. Teleurgesteld worden als het niet aan mijn verwachtingen voldeed, geen rust altijd maar bezig zijn.

De vraag is alleen hoe ga je met je perfectionisme om? Kun jij je gedachten veranderen? Ben jij je bewust wat je doet?

Waarschijnlijk ben jij iemand die alles goed voor elkaar wilt hebben, toch? Niet genoegen neemt met minder en de lat lekker hoog legt. En lukt het je niet dan ga je nog een stap harder en leg je de lat nog hoger.

Dat je het goed wilt regelen dat siert je. Maar het veroorzaakt ook een hoop onnodige stress.

Stel je zelf eens drie vragen:

  • Wat gebeurd er als het eens in de soep loopt?

Ervaar je werkdruk of druk thuis? Probeer eens minder in details te denken. Wat is het minste dat kan gebeuren als het een keer niet zo gaat als jij had verwacht? Je kunt simpelweg niet overal controle over hebben. Als je minder met de details bezig bent maak jij je minder druk

  • Hoe komt het dat je perfectionistisch bent?

Door alles goed te doen bescherm jij je tegen kritiek. Lukt iets niet dan knaagt het ook aan je zelfvertrouwen en wat doe je dan? Je gaat nog harder rennen om het wel geregeld te krijgen. Met als gevolg stressklachten.

  • Wat gebeurd er al je jouw doelen eens bijstelt?

Verander je aanpak. Wat is er nodig om je doel te bereiken? En lukt het een keer niet dan heb je altijd weer een nieuwe dag om het op te pakken.

Weet jij wat de valkuil is van de perfectionist? Dat is dwangmatigheid…

Het perfectionisme levert je ook veel mooie waardevolle dingen op. Het is een drive die zorgt dat je doelen bereikt. Maar het kan ook veranderen naar “moeten” en dan is het dwangmatig. Je hebt geen rust, goed is niet goed genoeg. Je kunt bijna niet meer genieten.

Vaak is het doel dat jij wilt bereiken onrealistisch, onredelijk. Perfectionisten zijn vaak gericht op wat niet goed gaat. Probeer het positief te bekijken, wat ging wel goed wat is wel gelukt!

LET'S CONTACT