Sta jij altijd aan? 4 tips voor meer focus!


🌱 Meet de dag niet af aan wat je oogst maar aan de zaden die je hebt gepland! Wat ga jij planten vandaag?

Werk jij vaak aan diverse taken tegelijk en er komen maar nieuwe informatie of nieuwe ideeën bij je voorbij? Je bent met tig zaken tegelijk bezig en aan het eind heb je het niet of maar half af. Je hebt je laten leiden door de waan van de dag? Herkenbaar?

We hebben veel afleiding om ons heen en we willen eigenlijk ook niks missen, toch? Je wilt je eigenlijk liever focussen op je werk in plaats van op social media.

Als jij meer focus hebt ben je productiever en ga je doelgericht te werk. Met als resultaat dat het je een beter gevoel geeft.

Hierbij een aantal tips waardoor je meer focus hebt!

Maak per taak een blok.

Heb jij werk dat uit verschillende onderdelen bestaat? Groepeer deze taken. Je focust je dan op 1 taak. En deze taak kan bijvoorbeeld zijn: het creëren van content, het plaatsen van social media, schrijven van nieuwsbrieven, administratie doen. Deel deze taken op in tijdsblokken.

Pak die vervelende taak eerst aan

Zie je op tegen een bepaald taak? Je blijft deze maar uitstellen? Je stelt uit omdat je het onplezierige deel van een taak willen vermijden. Als we er niet aan denken dat we iets moeten doen dan voel jij je op de korte termijn beter en  dan schuiven we het weer vooruit. Onbewust blijf je dan taken uitstellen, het is een gewoonte geworden. Het kost energie want het blijft in je hoofd zitten. Heb je last van uitstelgedrag, dan heb je ook vaker een strijd/ innerlijk conflict met jezelf.

Hoe kun je dit oplossen? Door te gaan doen!

Heb je de taak gedaan? Het geeft je een gevoel van opluchting!

Zet je notificaties uit!

Pling.. weer een berichtje, even kijken. Oeps nou ben je uit je concentratie. Het duurt ongeveer weer 15 minuten eer je weer geconcentreerd bent. Leuk weetje he? Hoe verleidelijk is het om naar je mail te kijken of je whatsapp als er een berichtje binnenkomt.

Je brein kan al die informatie ook niet meer verwerken. Vraag jezelf af, wat is het doel? waarom doe ik dit? Voor je het weet ben je weer twee uur verder. Hoeveel tijd wil jij spenderen aan het surfen op social media?

Je kunt er voor kiezen om de telefoon op een andere werkplek te leggen. Heb je e-mail op je telefoon; je kunt er voor kiezen om alleen mail op je laptop te hebben en niet meer op je telefoon.

Je kunt tijdsblokken maken: in deze tijdsblokken behandel jij je e-mail en social media. Bijvoorbeeld in de ochtend een uur en in de middag een uur.

Zet de notificaties in ieder geval uit.

Maak een takenlijst

Heel fijn is het om een takenlijst te hebben. Schrijf alles op wat in jouw gedachten zit, wat staat er in je agenda, wat staat er in je e-mail. Maar hier 1 lijst van. Welke taken zijn belangrijk en ga je oppakken? Heb je grote taken, maar hier dan kleinere acties van. Dan zie je er ook niet zo tegen op en blijft het overzichtelijk

Je kunt hiervoor een notitieblok, papieren planner gebruiken of online.

Veranderingen gaan plaatsvinden wanneer je dingen opschrijft. Deze blijven langer in het geheugen hangen als je deze schrijft dan wanneer je deze typt.

Je kunt bijvoorbeeld elke vrijdag even een lijst maken voor de week daarop en dit inplannen. Hou wel ruimte over voor ad-hoc plan dus niet je hele agenda vol!

Als je dit vaker doet dan krijg je meer focus, maak je andere keuzes en je wordt productiever!

Aan staan focus

LET'S CONTACT