Ik wil de piloot zijn! Time flies!

Ik wil de piloot zijn!

Regelmatig ben ik benaderd met de vraag; Tanja; ik overweeg voor mezelf te gaan beginnen, hoe ben jij gestart als freelancer? Met plezier klim ik weer in de pen of ik leg uit hoe ik gestart ben. Daarbij ontvang ik vaak de opmerking “oh en hoe kom je dan aan je opdrachten” en “oh dat is best wel onzeker zo voor je zelf werken”

Op de laatste opmerking, heb ik wel vaak een tegenvraag: hoe zeker is jouw vaste baan met een continue veranderende economie, fusies en reorganisaties? Tuurlijk je bent verzekerd van je pensioen en als je ziek wordt krijg je ook doorbetaald, dat is hier in Nederland gelukkig goed geregeld. Maar heb jij dezelfde vrijheid?

In 2011 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf Egbers Management Support. Een paar jaar geleden heb ik dit gewijzigd naar iamyourPA Personal & Executive support. Het jaar 2011 was een slecht economisch jaar zoals ook de paar jaar daarvoor.

Ook ben ik net zoals andere startende ondernemers eerst eens gaan horen bij anderen zelfstandige hoe een en ander werkt. Mijn logo heb ik toen laten ontwerpen via Ontwerpen voor Geld. Daarnaast had ik het geluk dat de ontwerper mijn website ook voor een mooi bedrag wilde maken. Visitekaartjes in de maak en besteld (de laatste 4 jaar ga ik visitekaartloos door het leven, LinkedIn is mijn ouderwetse rolodex)

Kortom ik was klaar voor een mooie interim opdracht. In 2010 ben ik ziek geweest en dat is nog steeds een onzekere factor. Toen heb ik besloten de tijd vliegt en ik wil de piloot zijn! Van de twaalf maanden in het jaar wil ik een paar maanden niet werken zodat ik tijd heb voor ons gezinsleven en mijzelf.

Na drie weken had ik mijn eerste opdracht, ziektevervanging. Zonder ingewerkt te worden door de huidig assistant ben ik aan de slag gegaan met het gevolg dat ik bij deze organisatie nog een opdracht mocht doen. Inmiddels heb ik diverse opdrachten gedaan in de afgelopen zeven jaar, waarbij ik vaak met een hele korte inwerkperiode ben gestart. En kort kan 1 dag zijn… Bedrijven doen een beroep op jouw expertise, jouw flexibiliteit

Sinds 2011 heb ik bijna nooit om werk verlegen gezeten. Hoe komt dat?

  • Als vaste medewerkster en als zelfstandige heb ik mooie bedrijven op mijn cv vermeld staan waar ik voor heb mogen werken.
  • LinkedIn is voor mij waardevol. Hier haal ik mooie contacten uit en heb ik ook opdrachten uitgehaald. Zie: https://www.linkedin.com/in/tanjaegbers/
  • Delen= groeien. Probeer de andere freelancers niet als jouw concurrenten te zien. Spreek af en toe met elkaar af of zoek groepen op waar je gelijkgestemde kunt vinden. Voorbeeld is de groep ZoKrachtig. Geen lidmaatschap, maar wel een brengplicht. Dit kan zijn het bezoeken van een georganiseerde avond, het delen van opdrachten en kennis etc..
  • Met mijn bedrijf iamyourPA personal & executive support ben ik actief op social media. Kijk goed wat voor jouw bedrijf werkt, Facebook, Instagram, LinkedIn of andere mogelijkheden.
  • Online zichtbaarheid is belangrijk!
  • Maak gebruik van werving & selectiebureau’s als dat nodig. Vaak zijn W&S ook first suppliers. Let wel op de fee die gevraagd wordt.
  • Netwerkbijeenkomsten. Ik bezoek nauwelijks netwerkbijeenkomsten. En als ik ze bezoek dan is het een weloverwogen keuze. Een paar keer per jaar neem ik deel aan interessante workshops waar ik bedrijven of zelfstandige ontmoet. Ook bezoek ik de Secretary Business Diner’s waar ik mijn collega freelancers tijdens een hapje en een drankje spreek. https://secretary-businessdiner.nl/

Ik wens je veel succes toe met de keuze om ook piloot te worden van jouw leven en te starten als zelfstandige future assistant!

LET'S CONTACT